Dacă sunetele de mestecat te enervează, nu este vina ta – ai putea suferi de misofonie

0

Persoanele cu misofonie se pot cutremura la sunete pe care alții nici măcar nu le observă – dar pot fi tratate.

Majoritatea dintre noi consideră că anumite zgomote sunt puțin iritante. S-ar putea să fie copilul care mestecă, cu gura deschisă, într-o cafenea, acel bărbat din autobuz care respiră atât de zgomotos sau poate acea femeie de la serviciu care își roade unghiile.

Să fim sinceri, oamenii pot fi enervanți. Cu toate acestea, persoanele cu o afecțiune numită misofonie (misophonia) – care înseamnă „ură de zgomot” în greaca veche – consideră aceste sunete nu doar neplăcute, ci atât de insuportabile încât s-ar putea simți furioase, anxioase și chiar violente.

Deși este o afecțiune relativ comună – oamenii de știință estimează că aproximativ unul din șase adulți ar putea avea o anumită problemă – misofonia nu este încă o afecțiune diagnosticabilă oficial.
Cu toate acestea, psihologul clinic dr. Phil Lurie tratează persoanele care îi sunt trimise fie în mod privat, fie prin intermediul NHS, deoarece urăsc atât de mult un sunet încât le afectează capacitatea de a face față vieții de zi cu zi.

„Uneori oamenii nu pot fi într-un birou”, îi spune el. „Nu pot fi lângă copii sau adolescenți, nu pot fi într-o sală de clasă. S-ar putea să refuze să călătorească cu mijloacele de transport în comun, s-ar putea să nu poată merge la mese de familie. ”

Oamenii suferă adesea în tăcere, spune dr….

Continuarea pe Glow.ro

Citeste si:

Raspunde

Your email address will not be published.