Nu poti dormi? Singuratatea poate fi de vina

0

Izolarea si deconectarea de alte persoane te pot impiedica sa dormi bine noaptea, chiar daca nici macar nu esti constient de acest lucru.

Oamenii care se simt singuri tind sa fie mai agitati in timpul noptii si sa doarma mai greu decat cei care au mai multi prieteni; ceea ce poate explica partial de ce singuratatea a fost asociata cu probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima, si depresie, spune cercetatoru Lianne Kurina, profesor doctor de epidemiologie la Universitatea din Chicago.

“In experimentele de laborator, atunci cand oase pare să aibă efecte asupra metabolismul le este afectat”, spune ea. “Sensibilitatea la insulina scade, ceea ce sugerează faptul ca lipsa somnului i-ar putea supune unui risc mai mare de diabet de tip 2, de exemplu.”

Potrivit studiului, legatura dintre singuratate si intreruperile de somn persista indiferend de factori precum starea civila sau marimea familiei. Aceasta constatare subliniaza o distinctie importanta intre singuratate si izolare sociala, spune Kurina. “Pana la urma, siguratatea pe care oamenii o resimt depinde de modul in care acestia percep situatia lor sociala, nu…

Continuarea pe Glow.ro

Citeste si:

Raspunde

Your email address will not be published.