Pilula contraceptivă ar putea micşora o regiune a creierului

0

Conform unui studiu desfăşurat la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York, o regiune a creierului denumită hipotalamus este mai mică la femeile care iau în mod regulat pastile anticoncepţionale, prin comparaţie cu cele care nu folosesc această metodă contraceptivă, informează miercuri Live Science.

Hipotalamusul este o structură de mărimea unei boabe de mazăre, aflată adânc în creier şi care reglează o serie de funcţii involuntare ale organismului, cum ar fi apetitul, temperatura corpului şi emoţiile. Hipotalamusul are şi funcţia de a face legătura între sistemul nervos şi cel endocrin (o reţea de glande ce produc hormoni).

Aproximativ 150 de milioane de femei din întreaga lume folosesc pilule contraceptive, conform unui raport din 2019 al Departamentului pentru Economie şi Afaceri Sociale al ONU. În pofida faptului că sunt atât de folosite, studiile privind efectul pe care contraceptivele îl au asupra creierului sunt practic inexistente. „Este un domeniu destul de puţin studiat”, susţine Dr. Michael Lipton, profesor de radiologie la Colegul de Medicină Albert Einstein din New York, coordonatorul acestui studiu.

Noul studiu, ce a fost prezentat miercuri în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Radiologice din America de Nord, este primul care se opreşte asupra efectului contraceptivelor asupra hipotalamusului. Pentru a măsura volumul hipotalamusului, cercetătorii au apelat la examinarea RMN a 50 de femei, dintre care…

Continuarea pe Glow.ro

Citeste si:

Raspunde

Your email address will not be published.